De anvendes flittigt på både fabrikker og byggepladser. Du har måske også set din nabo iført et par, da han skulle bygge ny carport. Og du har måske selv et par på, når du den 1. januar byder det nye år velkomment med fyrværkeri. Her er selvfølgelig tale om høreværn.
Høreværn er en type sikkerhedsudstyr, som flittigt bliver brugt i mange sammenhænge. Men hvornår skal man bruge høreværn? Hvor meget dæmper høreværn? Og hvornår er høreværn påbudt? Og kan der være forskel på høreværn? Vi giver dig svarene på dine spørgsmål om høreværn i artiklen her!
Hvornår skal man have høreværn på?
Der er mange forskellige situationer, hvor det vil være en god idé at være iført høreværn. Du kan sikkert komme i tanke om nogle åbenlyse situationer: Når der bores med højlydte bor på byggepladser, ved larmende maskiner i industrien, eller når der skal affyres fyrværkeri nytårsaften. Men i virkeligheden er er mange flere situationer, hvor det er en rigtig god idé at tage et par høreværn på. Hvilke situationer kunne det være?
Helt kort sagt, bør man have høreværn på i alle situationer, hvor der er risici for at få gener eller men grundet støj. Det kunne eksempelvis være alt fra, når græsset skal slås i baghaven, når du er på en arbejdsplads, eller når du deltager i en højlydt rockkoncert. Tommelfingerreglen er, at du bør bruge høreværn, hvis du står 1 m væk fra den nærmeste person, og du bliver nødt til at råbe for, at han eller hun kan høre dig.
Når høreværn er påbudt
Der er altså mange situationer, hvor det er en rigtig god idé at iføre sig høreværn. Og så er der situationer, hvor høreværn er påkrævet – simpelthen for at passe så godt på din hørelse som overhovedet muligt. Det kunne for eksempel være i industrien, i teknikrum på eksempelvis store skibe eller i bygninger, eller i nogle opgaver på byggepladser.
Også selvom du står overfor en situation, hvor høreværn ikke er påbudt, vil det ofte være fornuftigt at iføre dig dem alligevel. Jo mere du passer på din hørelse, jo bedre. Investér derfor i et godt sæt høreværn, som passer til dine ønsker, og de højlydte situationer, du kan støde på i din dagligdag, eller når du arbejder på dine gør-det-selv projekter.
Er de alle ens, eller er der forskel på høreværn?
Der findes mange høreværn på markedet, som du kan se her. Er det lige meget hvilket høreværn, man vælger? Eller er der forskel på høreværn? Det rigtige svar er, at der faktisk er stor forskel på forskellige høreværn.
Der findes flere typer høreværn, som alle egner sig til forskellige situationer, behov og ønsker. Af høreværnstyper kan nævnes høreværn med hovedbøjle, høreværn til hjelmmontering, elektroniske høreværn med radio og mulighed for tilslutning af Bluetooth, og høreværn med kommunikation.
Du kan læse mere om de forskellige typer høreværn ved at klikke på den høreværnstype, du vil vide mere om.
Så meget dæmper høreværn – og hvornår er der påbud om høreværn?
En faktor, som du bestemt også bør overveje før du vælger høreværn, er hvor høj en lyddæmpning høreværnet skal have. Forskellige slags høreværn har forskellig støjdæmpning, og du skal derfor altså finde ud af, hvor høj en støjdæmpning, dit høreværn skal have. Det optimale valg vil være at vælge høreværn med en støjdæmpning til 75-80 dB. Med en støjdæmpning til dette niveau, har du stadig mulighed for at kommunikere ubesværet med omverdenen – uden at sætte din dyrebare hørelse på spil.
Der er påbud om høreværn på arbejdspladser, hvis støjniveauet er over 85 dB. Ved støj på 80 dB, skal høreværn dog allerede tilbydes til medarbejdere. Skal du bruge høreværn til andre støjende situationer, kan du derfor også kun stærkt anbefales at anskaffe dig et par, der vil yde den optimale støjdæmpning.