Kollektion: Hvornår skal der bruges faldsikring?

Det er vigtigt, at vi passer på os selv, når vi udfører belastende eller usikkert arbejde. Der er heldigvis en masse værnemidler, der hjælper os med netop dette. 

Det er dog nødvendigt at være opmærksom på, at værnemidlerne i sig selv kan være belastende for vores krop. Derfor følger der en række regler og lovgivning på området, som skal beskytte os mod skader fra det udstyr, der beskytter os mod det arbejde, vi udfører. 
Faldsikring er ingen undtagelse, og derfor kan vi godt forstå, hvis du er i tvivl om, hvornår det er nødvendigt at bruge faldsikring. 
Vi vil gøre vores bedste for at give dig et overblik over reglerne og gøre dig lidt klogere på, hvornår der skal bruges faldsikring.

 
 

I disse situationer skal du anvende faldsikring

Umiddelbart er svaret på, hvornår du skal anvende faldsikring, kort: Du skal bruge faldsikring, når du arbejder oppe i højden, og der ikke er andre muligheder for at sikre mod fald. Det betyder, at faldsikring først anvendes, hvis det ikke er muligt at benytte rækværk, personløfter eller stillads. 
Vi må derfor understrege at faldsikring er en nødløsning, som du kan ty til, når ovenstående ikke er en mulighed. 
Det sagt er faldsikring et vigtigt værnemiddel, da det netop beskytter dig, skulle uheldet være ude og arbejdet ender i et styrt. 
Ved kortvarigt arbejde eller færdsel på tage er det tilladt at anvende faldsikringsudstyr som den eneste sikkerhedsløsning. Her forstås arbejdsopgaver, der samlet set varer under 4 mandtimer. 
Det er desuden påbudt, så vidt det er muligt, at have skiltning i arbejdsområder, hvor der skal anvendes faldsikring, så du, som medarbejder, aldrig er i tvivl om, hvorvidt du skal anvende dette sikkerhedsudstyr. 

Faldsikringsudstyr: Flere forskellige typer

Faldsikringsudstyr består af en række enkeltdele, som du sammensætter efter behov, dvs. ud fra hvilket arbejde, du skal udføre. Det er derfor hverken nødvendigt eller forsvarligt at anvende alle dele kombineret som faldsikring. Du kan læse om, hvilke dele du skal anvende hvornår under afsnittet ”Anvend den rette faldsikring til jobbet”. 
 

Faldsikringsudstyret består af disse enkeltdele:

  • Sele: Denne sidder rundt om bryst, liv sæde og lår.
  • Støttebælte: Bæltet sidder som en rem om livet.
  • Line: Denne forbinder din sele eller bælte med de andre dele af faldsikringsudstyret.
  • Falddæmper: Som navnet antyder dæmper denne kraften skulle du falde. Opbremsningen bliver dermed ikke så brat, og skader reduceres.

Falddæmperen er vigtig ved arbejde, hvor du er i risiko for frit fald. Hos sikkerhedsgiganten har vi flere forskellige falddæmpere.

 

Faldsikring består desuden af:

  • Et koblingselement: Dette forbinder de forskellige delelementer af faldsikringsudstyret.
  • Automatisk fangindretning: Begrænser faldet ved at holde linen stram under arbejdet.
  • Ankerpunktet: Skal kunne optage en kraft på mindst 1200 kg ved styrt, da det er denne, der fastholder sikkerhedsudstyret.

Ankerpunktet skal således være stærkt og stabilt. Anvend ikke rør af nogen slags eller andre ustabile objekter til at fastgøre din line på. Optimalt placeres ankerpunktet lodret over hovedhøjde, så faldet bliver så kort som muligt.

Sådan bruger du faldsikringsudstyr

Der er meget præcise regler og pligter forbundet ved brug af faldsikring.

Du hverken må eller bør tage udstyret i brug uden at have sat dig ordentligt ind i, hvordan det fungerer. Ligeledes skal du og de, der er omkring dig, mens du udfører arbejdet, have en klar plan for, hvordan der skal ageres i forbindelse med en ulykke.

Der er også krav om, at du anvender udstyret under hele arbejdsforløbet. Du tager det altså på straks ved arbejdets begyndelse og beholder det på under hele arbejdsforløbet.

Hvis arbejdet kræver, at du benytter sele som en del af udstyret, er det vigtigt, at selen sidder helt tæt til kroppen, ligesom du ikke må have løst tøj på under selen. Der må kun lige være plads til en flad hånd mellem din krop og selen.

Ved sele skal linen fastgøres således, at du kommer til at hænge lodret ved et eventuelt fald. Husk også, at linen skal være falddæmpet, så stødet ved faldet bliver absorberet så meget som muligt.

Line inklusiv eventuelt falddæmper må ikke overstige to meter, uanset om udstyrets formål er at standse eller forhindre fald.

Anvend den rette faldsikring til jobbet

Det er vigtigt, at du er opmærksom på, hvilke risici, der er forbundet med det arbejde, du skal udføre. Vær opmærksom på, hvad du skal beskyttes imod, og anvend en faldsikring, der er egnet til jobbet:

Ved risiko for frit fald

Hvis faldsikringen skal standse et eventuelt fald, som det er tilfældet ved arbejde, hvor der er risiko for frit fald, skal du anvende en helkropsele og sikkerhedsline med falddæmpning. Det kan f.eks. være tilfældet, hvis du skal arbejde på et tag.  

Du må ikke anvende et støttebælte til at standse et fald.

Når der ikke er risiko for frit fald

Skal der ikke sikres imod frit fald, dvs. er der ikke risiko for at falde mere end max 0,5 meter, kan du anvende et støttebælte til at fastgøre linen i.

Denne form for faldsikringsudstyr har ikke til formål at stoppe et fald, men snarere at holde dig fra at komme i nærheden af steder, der kan udløse et fald: huller, kanter uden rækværk mm.

Ved sænk eller løft

Skal en person sænkes eller løftes – f.eks. ned og op ad en brønd – gælder de samme retningslinjer som ved standsning af fald: Du skal således anvende sele og sikkerhedsline.

Pligter og regler ved faldsikring

Det kan være belastende for kroppen at anvende faldsikring, både mentalt og fysisk, og det kan derfor være nødvendigt med kortere arbejdstid eller et øget antal pauser, hvor eventuelt andet arbejdet kan udføres i mellemtiden.

Sørg for, at alle enkeltdele af udstyret er CE-mærket, ligesom der skal være et registreringskort for hver enkel komponent af udstyret.

Udstyret her hos Sikkerhedsgiganten lever naturligvis op til alle krav og regler om sikkerhed.

Husk altid at følge leverandørens brugsanvisning om vedligeholdelse m.m., der efterlovningsgiven skal være på dansk, så du er sikker på, at dit udstyr er i orden. Sørg også gerne for at kontrollere dit udstyr inden brug.

Vær opmærksom på, at personer under 18 ikke må anvende udstyret medmindre det er som led i dennes uddannelse. I så tilfælde skal personen være over 15.

Læs mere om brug af faldsikring samt regler og pligter på arbejdstilsynets hjemmeside.