Kollektion: Beskyttelsesdragter - Hvordan finder jeg den rigtige beskyttelsesdragt?

BESKYTTELSESDRAGTER

Beskyttelses- og overtræksdragter er brugt i mange brancher. Der kan være mange grundet til, hvorfor man skal anvende beskyttelsesdragt. Fra naturens side er det vores hud som beskytter kroppen, men i denne moderne tid, har mennesket udviklet en lang række stoffer, som huden ikke alene kan modstå.
Nogle stoffer optages gennem huden, mens andre optages ved indtagelse eller indånding.

Selv om stoffer ikke nødvendigvis optages gennem huden, kan en beskyttelsesdragt stadig være anvendeligt, da nogle stoffer er svære at vaske af, eller kan forårsage svie og/eller kløe. Før arbejde med kemikalier påbegynder, er det vigtigt at vurdere hvilke forhold der bør tages. Dette gøres bedst ved at læse databladet punkt 8, hvor oplysninger om personlige værnemidler findes.

DRAGTER:
Der findes forskellige typer af dragter, som leveres i forskellige materialetyper som bomuld, polyethylén eller polypropylen. Dragterne er ofte meget lette at tage af og på, med lynlås og elastik ved ankler, håndled og hætte. Nogle dragter er delvis åndbare, dog ikke kemikaliedragterne med en specialbelægning.

Eksempler på nogle af vores populære produkter:

 

Overtræksdragter:

Overtræksdragter yder ingen beskyttelse, ofte beskytter denne type dragt kun imod støvpartikler, således tøjet ikke bliver snavset. Overtræksdragter kan anvendes flere gange.

Kemikaliedragter:

Kemikaliedragter findes i mange forskellige typer. Disse dragter inddeles i typer som kategoriseres fra 1 - 6, hvor 1 yder den bedste beskyttelse. Kemikaliedragter kan kun anvendes én gang, uanset pris og type.

MATERIALER: 


Forskellige materialer giver forskellige typer af beskyttelse. Nedenfor gennemgås de forskellige materialetyper.

Vævede (Woven)

Et vævet materiale, er på grund af strukturen i metervaren, ikke særlig beskyttende, da der er en del huller
og utætheder mellem fibrene der ligger struktureret. Derfor er dette materiale ikke velegnet til beskyttelsesdragter.

Ikke-vævede (Non-woven)

I modsætning til vævede materiale, hvor fibrene ligger struktureres, ligger fibrene i ikke-vævede materiale fuldstændig ustruktureret, men dog fordelt således materialet er ensartet. Dette gør at fibrene ligger tættere og dermed giver bedre beskyttelse. Derfor er de fleste metervarer, som bruges til beskyttelsesdragter, ikke-vævede materiale.
Fibrene er i større eller mindre grad svejset sammen, så de udgør en tæt metervare.

PP (Polypropylene)

PP er en polymer som også kan formes til fibre, der kan anvendes til beklædning og hygiejneartikler. PP som bruges til beklædning er fremstillet af ikke-vævet materiale, som ikke absorbere fugt, men derimod transportere fugt væk fra kroppen.
PP vil typisk ikke være godkendt som materiale til en kategori 3. godkendt beskyttelsesdragt.
Engangsartikler kan modsat ofte være lavet i PP, hvis disse engangsartikler kun anvendes til at beskytte imod smuds og snavs. PP fås i et hav af kvaliteter og gram.

SMS

SMS står for Spunbond Meltblown Spunbond polypropylene. Denne metervare består af tre lag, hvor den i midten består af ca. 0,1 mm struktur af fiber, som er smeltet sammen, til en forholdsvis tæt struktur. Det er det midterste lag som udgør barrieren i materialet. Det midterste lag er beskyttet af et lag Spunbond PP på hver side.
Beklædning som er fremstillet i SMS, er egnet til beskyttelse mod visse partikler. Dragter fremstillet i dette materiale, er ofte komfortable og har stor åndbarhed qua den ”utætte” struktur.
Dragternes yderside er ikke glat og/eller afvisende, hvilket gør at væske kan trænge ind og partikler kan sætte sig fast på dragten.

MF

MF er en 2-lags metervare, som har et beskyttende materiale af mikroporøs polyethylen film (MF) på ca. 0,006 - 0,020 mm. Filmen er belagt på et bærelag af ikke-vævet fibre. Dragten er på oversiden glat, hvilket forhindrer partikler og væske i at sætte sig og trænge igennem materialet. Dragten er ikke særlig åndbar qua filmen. Filmen kan dog variere fra dragt til dragt, og derved give uens beskyttelse. Hvis filmen bliver ridset, yder den ingen beskyttelse.

TYVEK 1431N

Dette materiale består helt igennem af polyethylen fibre, der bliver presset under varmepåvirkning. Derved opnås en 0,1 mm tyk unik metervare, der er helt ens hele vejen igennem. I modsætning til andre materialer, hvor det er film eller belægninger som yder beskyttelsen, er det her selve metervaren. På grund af varmepåvirkningen får en helt glat overflade. Denne overflade hindrer partikler og væsker i at forplante sig på dragten og trænge igennem metervaren.
Materialet er stærkt og er mindre udsat for slid og rivepåvirkning. Materialet er mere åndbart en MF.

STANDARDER:

Kategori III

Beskrivelse af design for beskyttelsesdragter, der er beregnet til at beskytte mod alvorlige eller fatale risici.
Dragterne skal typegodkendes.

Type 6 & 6B

Begrænset stænktæthed.
Beskytter hvis der ikke er risiko for direkte væskesprøjt på dragten, EN 13034.
Type 6B beskytter mod biologisk forurenede partikler, EN 14126.

Type 5 & 5B

Beskytter mod farligt støv og partikler, EN 13982.
Type 5B beskytter mod biologisk forurenedepartikler, EN 14126.

Type 4 & 4B - Spraytætte dragter:

Dragterne er godkendt til, at der kan ske mætning af væske, der kan fortætte sig på dragten.
Dragterne skal have svejsede sømme.
Der skal foretages gennemtrængningstest iht. EN 369 for at skaffe viden om beskyttelse i forhold til de enkelte kemikalier, EN 14605.
Type 4B beskytter mod biologisk forurenede partikler, EN 14126.

Type 3 & 3B - Væsketætte dragter:

Dragterne er godkendt til at kunne modstå væsker under tryk fx fra slanger og mundstykker.
Dragterne skal have svejsede sømme.
Der skal foretages gennemtrængningstest iht. EN 369 for at skaffe viden om beskyttelse i forhold til de enkelte kemikalier, EN 14605.
Type 3B beskytter mod biologisk forurenede partikler, EN 14126.

Type 2 - Begrænset gastæt.

Dragter, der ved indvendigt overtryk forhindrer støv, væsker og dampe i attrænge ind, EN 943.

Type 1 - Gastætte dragter:

Dragter, der i sig selv er helt tætte, EN 943.

EN 14126

Beskytter mod biologisk forurenede partikler, EN 14126

EN 1073-2 

Beskytter mod radioaktiv partikelforurening iht. EN 1073-2 (ikke mod radioaktiv stråling).

EN 1149-5

Elektrostatisk beskyttelse iht. EN 1149-5 (med korrekt jordforbindelse).